“Mistä sinä et puhu” on nuorisopalveluiden vuoden teko – tutustu aiheesta syntyneisiin teoksiin täällä

 

Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden vuoden teoksi on valittu Mistä sinä et puhu -projekti. Palkinnon perustelujen mukaan Mistä sinä et puhu kehittää kulttuurisen nuorisotyön ja osallisuuden menetelmiä ja luo uudenlaisen kanavan käsitellä tärkeitä ihmiselämän kysymyksiä. MSEP-projektissa kannustetaan nuoria kertomaan taiteen keinoin asioista, joista heidän on syystä tai toisesta vaikeaa puhua muille.

Mistä sinä et puhu lähti liikkelle Herttoniemen nuorisotyöyksikön alueelta syksyllä 2016, kun nuoret tutkivat Ruutibudjetti-työpajoissa kerättyä materiaalia. Aineistoa käsittelevät nuoret nostivat materiaalista esiin sen, että monen nuoren on vaikeaa puhua asioistaan aikuisille.

Aiheeseen tarttui ensimmäisenä nuorten teatteriryhmä Gran Bianca, joka lähti keräämään muilta nuorilta tarinoita siitä, mistä heidän on vaikeaa puhua. Tarinoita kerättiin Helsingin kaupungin järjestämissä nuorten tapahtumissa, ja vastauksia saatiin valtavat määrät.

Nimettömänä annetuissa tarinoissa nuoret kertoivat mm. riittämättömyydentunteistaan sekä suhteistaan vanhempiin, ystäviin ja päihteisiin.

 

Teatteriryhmä Gran Bianca 2.0 keräsi materiaalia mm. syksyn 2016 RuutiExpossa kaupungintalolla. Ryhmän nuoret myös lukivat tarinoita ääneen Expon lavalla.

 

Nuorisopalveluiden tapahtumayksikön, teatterin sekä median työntekijöistä koostuva työryhmä tarttui Mistä sinä et puhu -teemaan syksyllä 2016. Syntyi MSEP-projekti, jonka tarkoituksena on rohkaista nuoria käyttämään taiteen keinoja vaikeiden asioiden käsittelyyn. Projektin yhteistyökumppaniksi lähti Lapinlahden Lähde.

Kevään 2017 aikana Lapinlahden entisen mielisairaalan tiloissa järjestettiin avoimia työpajoja, joissa pohdittiin ja kokeiltiin ammattilaisten kanssa, kuinka hankalia aiheita voi käsitellä esimerkiksi teatterin tai tanssin keinoin. Mistä sinä et puhu oli teemana myös Stoan Nuori taide 2017 -kuvataidenäyttelyssä sekä Narrin teatteri- ja medialeirillä Meriharjussa.

Mistä sinä et puhu huipentui elokuussa 2017 Lapinlahden Lähteen Taiteiden yön tapahtumaan, jossa nuorten tuottama taide – teatteri, tanssi, lyhytelokuvat, kuunnelmat ja tekstit – saivat äänensä kuuluviin.

 

HattuMedian reporttereiden kooste Taiteiden yön tapahtumasta

 

 

Tutustu teoksiin

Mistä sinä et puhu kuunnelmina

Materiaalia teoksiin on ammennettu sekä tekijöiden omista kokemuksista että muilta nuorilta kerätystä materiaalista. Kuunnelmia ovat tehneet Narrin teatteri- ja medialeirille kesäkuussa 2017 osallistuneet nuoret sekä Herttoniemen nuorisotyöyksikön alueella toimiva Arttii shittii -työryhmä.

 

 

 

Mistä sinä et puhu lyhytelokuvina

Taiteiden yön elokuvanäytöksissä saatiin monenlaisia näkökulmia siihen, mitä kaikkea ihmiset pitävät sisällään.

Elokuva Jatkumo kertoo ihmissuhteiden aiheuttamasta ahdistuksesta. Teoksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet kulttuuriareena Glorian kesätyöntekijät Oona Pennanen ja Syksy Sikkilä.

Lyhärit Viikatemies, Grime Syndrome, Electric Storm, Rakastuneet ja Naamioiden takana tehtiin nuorten toimintakeskus Hapessa elokuun alussa järjestetyssä Happi Kino -lyhytelokuvatyöpajassa. Työpajassa 13–25-vuotiaat elokuvantekijät ideoivat, käsikirjoittivat, kuvasivat ja editoivat liudan lyhytelokuvia yhden viikon aikana.

Taiteiden yön Mistä sinä et puhu -näytöksissä nähtiin myös Euphoria Borealis ry:n kansainvälisten Kino Kabaret -lyhytelokuvatyöpajojen satoa.

 

 

Lapinlahden Lähteellä järjestetyt työpajat kuvina

Nuorten kommentteja työpajoista:

“Opin uusia asioita itsestäni ja opin siitä, että voin epäonnistua ja olla keskeneräinen ja se on sallittua.”
”Esitykset herätti voimakkaita tunteita. Oli hyvällä tavalla uuvuttavaa, koska tunnelma oli niin intensiivinen.”
“Ihanaa, kun sai kerrankin liikkua niin kuin halusi. Oli tosi hyväksyvä henki”
“Tällaista tanssin harrastamisen tulisi olla: ei peilejä, ei huolta, mitä muut minusta ajattelee, eikä oikein tekemistä vaan tanssia, joka tulee minusta itsestäni.”

Kuvat ©Essi Pappila

 

 

 

Taiteiden yön tapahtuma kuvina

Mistä sinä et puhu näkyi Taiteiden yönä kuvataiteen, tanssin, teatterin ja median muodoissa. Teatteriesitys oli Gran Biancan “Sydän on kehon pääkaupunki”.

Kuvat ©HattuMedia

 

 

Taiteiden yö 360°

Videolla pääset seikkailemaan ympäri Taiteiden yön tapahtumaa 360-kameran mukana. Kääntelemällä kuvaa voit nähdä jokaisesta suunnasta sen, mitä ympärilläsi tapahtuu. Videolla nähdään mm. Susanna Hassisen tanssiesitys You can’t silence our generation, joka syntyi Mistä sinä et puhu -aiheen inspiroimana.

 

 

Lisätietoja:

Marjaana Veikkanen, teatteri-ilmaisun ohjaaja
Herttoniemen nuorisotyöyksikkö
marjaana.veikkanen(a)hel.fi

Samuli Mäkisalo, teatteri-ilmaisun ohjaaja
Kulttuurisen nuorisotyön yksikkö
samuli.makisalo(a)hel.fi

Sanna Lesonen, tuottaja
Tapahtumayksikkö
sanna.lesonen(a)hel.fi

Tiina Toivonen, tuottaja
Tapahtumayksikkö
tiina.toivonen(a)hel.fi

Elina Mäyrä, mediatuottaja
Kulttuurisen nuorisotyön yksikkö
elina.mayra(a)hel.fi

Mistä sinä et puhu Facebookissa