RuutiExposta lisää puhtia vaikuttamiseen.

“RuutiExpo 2015 innoitti ja jätti ilmoille mielenkiintoisia kysymyksiä nuorilta.”

Mistä on kyse?

RuutiExpo on nuorten vaikuttamistapahtuma, joka kokosi jo viidennen kerran Helsingin kaupungintalolle todella paljon nuoria kohtaamaan kaupungin virkamiehiä, päättäjiä, järjestöjä sekä politikkoja. Nuoret kävivät keskusteluja mm. seksuaalisesta häirinnästä, osallisuudesta kouluissa, nuorten tiloista ja talonvaltauksesta, sekä työllisyydestä.

Pyöreiden pöytien keskusteluissa nousi huoli siitä, että nuorilla ei olisi tarpeeksi paikkoja viettää aikaa, kuinka paikkoihin pääsee ja mitä näissä paikoissa voisi tehdä. Isoin kysymys ja huolenaihe oli kuitenkin se, miten nuoria kuunneltaisiin enemmän. Nuorten toiveena oli, että kuntapäättäjät tekisivät enemmän yhteistyötä nuorten kanssa, jotta nuoria koskevissa asioissa tiedettäisiin, mitä nuoret oikeasti tarvitsevat. Keskusteluihin osallistuneiden nuorten mielestä tällä hetkellä heitä ei kuunnella tarpeeksi ja jos kuunnellaan, niin se jää sanahelinäksi, eikä muutosta tapahdu. Kuntapäättäjät hoi! Nuorilla on siis asiaa.

ruutiexpo4 ruutiexpo3

Työllisyys nousi myös esiin keskusteluissa. Kuinka saataisiin nuorille opetettua työnhakemista? Moni koki, ettei tänäpäivänä opetettavat “työllisyystaidot” ole sitä, mitä ehkä tarvittaisiin. Nuoret haluaisivat enemmän käytännönläheistä opetusta siitä, kuinka työtä haetaan, miten ansioluettelo tehdään ja miten esimerkiksi haastattelussa ollaan. Heille tuli idea, että entäs jos esimerkiksi nuorisoasiainkeskus voisi järjestää jonkinlaisia kursseja työllisyyteen liittyen. Monelle tälläisestä voisi olla hyötyä, ja nuoret haluavat oppia niin sanottuja normaaleja arkiasioita, mitä yhteiskunnassa tarvitsee.

äänestä ruuti muokattu

RuutiExpossa alkoi myös Ruudin ydinryhmän vaalien äänestys, joka jatkuu 19.11.2015 saakka. Vaaleilla valitaan 20-henkinen Ruudin ydinryhmä, jonka tehtävänä on huolehtia yhdessä nuorisoasiainkeskuksen kanssa Ruudin toimivuudesta.  Kaikki helsinkiläiset 13–17-vuotiaat nuoret saavat kotiin henkilökohtaiset tunnukset sisältävän äänestyskirjeen. Äänestys tapahtuu osoitteessa ruuti.net.

 

Tästä on hyvä jatkaa vaikuttamista eteenpäin!